Florsockermunkar

Munkarna är godast att äta samma dag, men du behöver inte stå i sista stund med friteringen. De färdiga munkarna kan gott vänta någon timme på att gästerna ska hugga in.
Elisabeth Johansson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 30 g jäst
  • 2 ägg
  • 11 - 12 dl vetemjöl - (660-720 g)

Garnering

  • 4 dl florsocker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)

Fritering

  • 1 l rapsolja

Gör så här

  1. Arbeta samma alla ingredienser till degen i en degblandare med krok, ca 5 min på låg hastighet. Öka sedan hastigheten och arbeta degen ytterligare ca 10 min tills den känns elastisk och fin. Låt degen jäsa under bakduk på en lätt mjölad arbetsbänk ca 30 min.

  2. Kavla ut degen till en 1 1/2 cm tjock platta. Stansa ut rundlar med en utstickare, ca 6 cm i diameter. Gör ett hål i mitten, ca 1 1/2 cm i diameter.   

  3. Lägg munkarna på en plåt med ett lätt mjölat bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa 1 1/2–2 timmar.

  4. Garnering: Sikta florsockret och blanda med majsstärkelse.

  5. Hetta upp oljan till 180°. Fritera 3–4 munkar i taget tills de fått en fin gyllenbrun färg. Ta upp dem med hålslev och lägg dem på hushållspapper. Vänd sedan hastigt munkarna i florsockret. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!