Flatbread med lax och forellrom

Recept på frasigt flatbread - ett härligt tilltugg, här toppat med gravad lax, gräslök, rom och crème fraiche.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

Botten

  • 25 g jäst
  • 1,5 dl vatten - ljummet, 37 grader
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 3 msk olivolja
  • 4 dl vetemjöl - ca

Topping

  • 150 g potatis - kokt kall, av fast sort
  • 150 g gravad lax - i bit
  • 2 ägg - hårdkokta
  • 0,5 dl saltgurka - fintärnad
  • 3 msk gräslök - hackad
  • 50 g forellrom
  • salt
  • vitpeppar - nymald
  • 3 dl crème fraiche
  • 3 msk pepparrot - färskriven

Till garnering

  • 1 dl rödlök - hackad
  • dillvippor

Gör så här

  1. Botten: Smula jästen i en bunke och rör ut i det ljumma vattnet. Blanda i socker, salt och olivolja. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg.

  2. Låt jäsa under duk cirka 1 timme.

  3. Topping: Skala potatisen. Skär potatis och lax i små tärningar. Skala och hacka äggen.

  4. Blanda ihop gurka, gräslök och rom. Vänd försiktigt ner potatis, lax och ägg. Smaka av med salt och peppar.

  5. Rör ihop crème fraiche och pepparrot.

  6. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Dela i två delar och kavla ut till platta kakor. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.

  7. Förgrädda bröden i mitten av ugnen cirka 7 minuter. Ta ut och bred över pepparrotscrème fraiche. Fortsätt grädda tills crème fraichen börjar få lite färg, cirka 7 minuter.

  8. Toppa bröden med hacket. Strö över rödlök och dillvippor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Caroline Hofberg Foto Ove Lindfors

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!