Flatbread med karljohanssvamp

Recept på flatbread med karljohanssvamp. Flatbread är ett tunt, kavlat bröd, perfekt att toppa med svamp och grädda som en pizza. Välja gärna en riktigt smakrik ost.
Carina Brydling
Recept på flatbread med karljohanssvamp.
Recept på flatbread med karljohanssvamp. Foto: Helen Pé

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vetemjöl - –6 dl, (300–360 g)

Topping

  • 100 g karljohansvamp
  • 1 gul lök
  • 4 knippmorötter
  • 150 g körsbärstomater - gärna i olika färger
  • 200 g hårdost - vällagrad
  • 2 msk smör
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 8 skivor skinka - lufttorkad
  • örter - t ex oregano, timjan och basilika

Gör så här

  1. Flatbread: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37° och häll det över jästen. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen smidig.

  2. Ta upp degen och dela den i fyra delar. Forma varje del till en rund boll. Låt dem jäsa ca 20 min i rumstemperatur eller 2–3 timmar i kylen.

  3. Topping: Sätt ugnen på 250°. Ansa svampen och skär den i bitar. Skala och strimla löken. Ansa och skär morötterna i strimlor. Halvera tomaterna. Riv osten.

  4. Stek svampen i smör i en stekpanna tills all vätska kokat in. Blanda i lök och morötter och låt steka med 2–3 min. Vänd ner tomaterna. Krydda med salt och peppar.

  5. Kavla ut degbullarna till avlånga bröd i rikligt med mjöl på plåtar med bakplåtspapper.

  6. Strö osten på bröden och fördela alla ingredienser, förutom örterna, jämnt över bottnarna.

  7. Grädda pizzorna mitt i ugnen ca 10 min. Strö örter på pizzorna och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!