Flatbread med grillad sparris, lök och chilihalloumi

Recept på flatbread. Ont om tid? Du kan byta ut hembakat flatbread mot köpt pizzadeg eller pitabröd. Du kan grädda flatbread på en ugnsplåt på grillen eller i ugnen.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl - + 2/3 dl till utbakning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2,5 dl yoghurt - krämig på burk, t ex rysk eller turkisk

Chiliolja

  • 1 chili - mild röd, finhackad
  • 0,5 kruka basilika - finhackad
  • 4 msk olivolja

Pålägg

  • 1 knippa grön sparris - ca 250 g
  • 1 knippa salladslök - färsk
  • 300 g halloumiost - ca
  • olivolja - till pensling
  • 2 dl hummus - hemlagad eller köpt

Garnering

  • flingsalt
  • 1 citron - väl tvättad, finstrimlat skal
  • färska örter - till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa ihop mjöl, salt och bakpulver i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt yoghurten och kör tills det blir en deg.

  2. Ta upp degen på ett välmjölat bakplåtspapper. Platta ut degen med mjölade händer till en rektangulär bröd, ca 23 x 32 cm. Lägg det tillsammans med papperet på en plåt och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

  3. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Finhacka basilikan. Blanda ihop chili, basilika och olivolja.

  4. Ansa sparrisen. Ansa och dela färsklöken. Skär osten i bitar. Pensla allt med oljan och grilla 3-5 minuter, vänd sparris, färsklök och ost då och då.

  5. Toppa flatbread med hummus. Lägg på de grillade grönsakerna och osten. Ringla chilioljan över osten. Toppa med smulat flingsalt och citronskal. Garnera med färska örter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström

Recept från Mitt kök