Fläsksida med svamp­tartelett, blomkålspuré och varma lingon

Helt klart ett recept som kräver arbete. Men oj vad det är värt det!
Elisabeth Johansson

Ingredienser

  • 1,2 kg fläsksida - färsk
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar köttbuljong

Glaze

  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk honung - flytande
  • 1 msk sirap - ljus
  • 2 msk balsamvinäger
  • 0,5 tsk salt

Kantarelltarteletter

  • 125 g smör - + 1msk + 1 msk
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 3 msk vatten - kallt
  • 1 gul lök - + 0,25
  • 2 krm salt - + 2krm + 2 krm
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald + 1krm + 1 krm
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 50 g lagrad ost - riven
  • 200 g kantareller
  • 0,5 msk repad timjan

Blomkålspuré

  • 0,5 blomkålshuvud - (á800 g)
  • 4 dl mjölk
  • 3 msk crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Varma lingon

  • 2 dl lingon
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk rött portvin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Lägg fläsk­sidan i en ugnssäker form. Koka upp vatten och buljongtärningar och häll det i formen så att det täcker hälften av fläsksidan.

  2. Tillaga mitt i ugnen 2 timmar, ös några gånger. Ta ut och låt kallna i buljongen. Skär ev bort svålen.

  3. Glaze: Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, honung, sirap, vinäger och salt.

  4. Tarteletter: Tärna 125 g smör och blanda med mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och blanda hastigt ihop till en deg. Låt vila ca 1 timme i plastpåse i kylen.

  5. Höj ugnsvärmen till 200°. Tryck ut pajdegen i sex portionsformar, 8–10 cm i diameter. Nagga bottnarna. Ställ dem på en plåt och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.

  6. Skala och skiva 1 lök. Fräs löken i 1 msk smör tills den är gyllenbrun. Krydda med 2 krm salt och ½ krm peppar. Fördela löken i pajskalen. Vispa ihop mjölk, grädde och ägg. Tillsätt 2 krm salt och ett krm peppar. Häll äggstanningen i pajskalen och strö över osten. Grädda mitt i ugnen 15–20 min.

  7. Skala och strimla ¼ lök. Ansa kantarellerna och stek med löken i 1 msk smör. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Strö över timjan. Lägg kantarellerna på tarteletterna.

  8. Blomkålspuré: Bryt blomkålen i små buketter och koka mjuka i mjölken i en kastrull. Ta upp blom­kålen och mixa den slät med en mixerstav. Rör i crème fraiche och krydda med salt och peppar.

  9. Lingon: Koka lingon, socker och portvin i en kastrull 5–10 min. Mosa lingonen mot kanten. Låt kallna.

  10. Höj ugnsvärmen till 225°. Pensla fläsksidan med glaze och tillaga mitt i ugnen 10–15 min. Skär köttet i bitar och servera med tarteletter, blomkålspuré och lingon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!