Fläskfilégryta med äpple och rosépeppar

Recept på gryta med fläskfilé, äpple och rosépeppar. En gryta som går snabbt att laga och som går bra att dubblera. Toppa fläskfilégrytan med äpple, persilja och lingon strax före servering.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • 1 msk smör - + 1 + 1 msk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 gul lök
  • 200 g färskost - naturell
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl vatten
  • 2 msk oxfond - konc
  • 2 msk soja - kinesisk
  • 1 - 2 tsk sambal oelek
  • 0,5 msk rosépeppar - grovt krossad
  • 1,5 msk äppelmos
  • 2 äpplen
  • 0,5 kruka kruspersilja
  • 2 msk lingon

Tillbehör

  • potatis - pressad
  • grönsallad

Gör så här

  1. Putsa och skär fläskfilén i skivor. Bryn dem i 1 msk smör. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet på en tallrik.

  2. Skala och hacka löken. Bryn löken i 1 msk smör i en gryta. Tillsätt färskost, grädde, vatten, fond, soja och sambal oelek. Koka upp och tillsätt rosépeppar och äppelmos. Vänd ner köttet och låt det bli varmt.

  3. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Stek dem gyllene i 1 msk smör på medelvärme. Hacka persiljan. Toppa grytan med äpple, persilja och lingon. Servera med pressad potatis och sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!