Fläskfilégratäng – recept på krämig allt i ett-gratäng

Recept på fläskfilégratäng med potatis, paprika, ost och grädde. Den här är en härlig allt-i-ett-rätt med krämig potatisgratäng och fläskfilé. Det är viktigt att bryna fläskfiléskivorna runtom, så att köttsaften stannar i köttet utan att rinna ner i gratängen.

Lena Söderström
Fläskfilégratäng – recept på krämig allt i ett-gratäng
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 400 g fläskfilé
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika - liten
  • 4 - 5 champinjoner
  • 1 msk smör - + 2 msk
  • 1 salt - + 1 tsk
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 3 msk persilja - hackad
  • 8 - 10 potatisar - medelsstora
  • 3 - 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 3 - 4 dl ost - t ex gouda, riven
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 hönsbuljongtärning

Garnering

  • 2 - 3 baconskivor - knapperstekta
  • persilja - hackad
  • flingsalt

Gör så här

  1. Putsa och skär fläskfilén i skivor. Skala och strimla löken. Kärna ur och strimla paprikan. Ansa och skiva svampen.

  2. Bryn köttbitarna hastigt runtom i 1 msk smör. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Ta upp köttet på en tallrik. 

  3. Fräs lök, paprika och svamp i 2 msk smör ca 5 min. Blanda i persiljan.

  4. Skala och skiva potatisen tunt, använd mandolin eller matberedare. Fräs potatisskivorna, i 2-3 omgångar, i olja ca 10 min tills de får färg. Krydda med paprikapulver och 1 tsk salt.

  5. Sätt ugnen på 200°. Koka upp grädden med buljongtärningen under omrörning.

  6. Varva potatis, lök, paprika, svamp och ost i 3-4 lager i en smord ugnssäker form. Häll ca 2/3 delar av den varma grädden mellan varven och rör om försiktigt med en gaffel, bara så att grädden kan rinna emellan. Lägg på köttet. Häll över resten av grädden. Sätt gratängen mitt i ugnen och tillaga ca 25 min tills potatisen är mjuk och köttet är genomstekt.

  7. Låt gratängen vila övertäckt ca 20 min. Garnera med smulad bacon, persilja och flingsalt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök