Fläskfilégratäng

Recept på fläskfilégratäng med potatis, paprika, ost och grädde. Den här är en härlig allt-i-ett-rätt med krämig potatisgratäng och fläskfilé. Det är viktigt att bryna fläskfiléskivorna runtom, så att köttsaften stannar i köttet utan att rinna ner i gratängen.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 400 g fläskfilé - ca
  • 1 gul lök
  • 1 liten röd paprika
  • 4 - 5 champinjoner
  • 3 msk smör - till stekning + 1 tsk smör till formen
  • salt - peppar
  • 3 msk persilja - hackad
  • 8 - 10 potatisar - medelsstora
  • 3 - 4 msk olivolja - till stekning
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 3 - 4 dl ost - t ex gouda, riven
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 hönsbuljongtärning

Till garnering

  • 2 - 3 baconskivor - knapperstekta
  • persilja - hackad
  • flingsalt - nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Putsa och skär fläskfilén i skivor. Skala och strimla löken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skiva svampen.

  2. Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna. Bryn köttbitarna hastigt runt om och ta upp dem på en tallrik. Salta och peppra.

  3. Fräs lök, paprika och svamp i resten av smöret ca 5 minuter. Blanda i persiljan. Salta och peppra.

  4. Skala och skiva potatisen tunt, använd mandolin eller matberedare. Fräs potatisskivorna, i 2-3 omgångar, i oljan ca 10 minuter tills de får färg. Salta och krydda med paprikapulver.

  5. Sätt ugnen på 200 grader.

  6. Koka upp grädden med buljongtärningen under omrörning, tills den löser sig.

  7. Varva potatis, lök, paprika, svamp och ost i 3-4 lager i en smord gratängform eller järnstekpanna. Ringla ca 2/3 delar av den varma grädden mellan varven och rör om försiktigt med en gaffel, bara så att grädden kan rinna emellan. Lägg på köttet. Ringla över resten av grädden. Sätt gratängen i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills potatisen är mjuk och köttet är genomstekt.

  8. Låt vila övertäckt ca 20 minuter. Garnera med smulad bacon, persilja och peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök