Fläskfilégratäng Sinkadus

En favorit som har hållt i sig sedan Janet Månsson blev bjuden på fläskfilé Sinkadus första gången för runt femton år sedan. Fläskfilégryta serveras godast rykande varm. Perfekt helgmat!
Allt om Mat
Foto: Ulf Svensson

Fläskfilegryta

  • 600 g fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 150 g champinjoner
  • 5 tomater
  • 150 g skinka - rökt
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 2 msk senap - grovkornig
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 dl ost - riven

Tillbehör

  • ris
  • sallad - blandad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Putsa fläskfilén och skär i ca 2 cm breda bitar. Bryn dem i smör ca 2 min på varje sida. Krydda med 1 tsk salt och peppar.

  2. Ansa och skiva champinjonerna. Stek dem hastigt efter köttet i stekpannan.

  3. Skiva tomaterna och täck en ugnssäker forms kanter och botten med dem. Lägg kött och svamp i formen.

  4. Tärna skinkan. Lägg skinkan i stekpannan och häll på grädden blandad med majsstärkelse. Smaksätt med 1/2 tsk salt, senap och pressad vitlök. Häll såsen över fläskfilén och strö över osten.

  5. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Servera gratängen med ris och sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!