Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Fläskfilé med spetskål och brynt hasselnötssmör

Recept på fläskfilé med spetskål och brynt hasselnötssmör. För en fin rund filé kan köttet rullas in i ugns- och grillfolie efter bryning.

Tom Sjöstedt
Fläskfilé med spetskål och brynt hasselnötssmör
Fläskfilé med spetskål och brynt hasselnötssmör
Fläskfilé med spetskål och brynt hasselnötssmör
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 vitlök - färsk
  • 1 msk olivolja

Spetskål

  • 400 g spetskål
  • 2 tsk olivolja
  • 2 tsk timjan - plockad
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk salt

Hasselnötssmör

  • 100 g smör
  • 2 dl hasselnötter - rostade
  • 600 g färskpotatis - eller delikatesspotatis, kokt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Putsa fläskfilén och gnid in köttet med salt och peppar. Dela vitlöken i klyftor, behåll skalet på.

  2. Bryn köttet i olja med vitlöken. Stick in en köttermometer och stek mitt i ugnen till 68° innertemperatur, ca 30 min. Låt vila 5 min före servering.

  3. Skär bort roten på kålen. Skiva kålen tunt och koka mjuk i saltat vatten, ca 5 min. Ta upp och kyl kålen i isvatten.

  4. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Värm kålen i olja och tillsätt timjan och citronskal. Krydda med salt.

  5. Bryn smöret i en stekpanna tills det fått fin färg och börjar dofta nötter. Blanda i nötter och potatis precis före servering.

  6. Skär köttet i skivor och servera med vitlöksklyftor, kål och nötpotatis.

Vad tyckte du om receptet?