Fläskfilé med spetskål och brynt hasselnötssmör

Recept på fläskfilé med spetskål och brynt hasselnötssmör. För en fin rund filé kan köttet rullas in i ugns- och grillfolie efter bryning.
Tom Sjöstedt
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 vitlök - färsk
  • 1 msk olivolja

Spetskål

  • 400 g spetskål
  • 2 tsk olivolja
  • 2 tsk timjan - plockad
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk salt

Hasselnötssmör

  • 100 g smör
  • 2 dl hasselnötter - rostade
  • 600 g färskpotatis - eller delikatesspotatis, kokt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Putsa fläskfilén och gnid in köttet med salt och peppar. Dela vitlöken i klyftor, behåll skalet på.

  2. Bryn köttet i olja med vitlöken. Stick in en köttermometer och stek mitt i ugnen till 68° innertemperatur, ca 30 min. Låt vila 5 min före servering.

  3. Skär bort roten på kålen. Skiva kålen tunt och koka mjuk i saltat vatten, ca 5 min. Ta upp och kyl kålen i isvatten.

  4. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Värm kålen i olja och tillsätt timjan och citronskal. Krydda med salt.

  5. Bryn smöret i en stekpanna tills det fått fin färg och börjar dofta nötter. Blanda i nötter och potatis precis före servering.

  6. Skär köttet i skivor och servera med vitlöksklyftor, kål och nötpotatis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!