Fläskfilé med salsa verde

Fläskytterfilé med mangold- och spenatstomp och salsa verde. Salsa verde är svår att göra  i mindre sats, därför blir hälften över. Spara såsen i en burk med  lock i kylen och använd som dressing till sallad eller ringla den över nykokt pasta.
Måns Palmqvist
Fläskfilé med salsa verde
Fläskfilé med salsa verde Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 700 g fläskytterfilé
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald

Stomp

  • 800 g potatis
  • 250 g mangold
  • 150 g spenat
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 0,5 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald + 0,5 krm

Salsa Verde

  • 100 g spenat
  • 5 kvistar persilja
  • 3 kvistar dill
  • 2 kvistar salvia
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald
  • 1 gurka

Garnering

  • röd mangold - finstrimlad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skär köttet mitt itu på längden till två smala bitar. Bryn dem runt om i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, ca  30 min.

  2. Stomp: Skrubba potatisen noga i ljummet vatten eller skala den. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.

  3. Ansa och strimla mangolden. Ansa spenaten. Fräs mangolden i 1 msk smör i en stekpanna ca 3 min. Tillsätt spenaten och fräs ca 30 sekunder. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt potatisen rinna av, spara kokspadet. Stompa den med en potatisstöt till ett grovt mos. Blanda i mangold- och spenatfräset. Tillsätt 1 msk smör och krydda med 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar. Späd eventuellt med lite av kokspadet om stompet blir för fast.

  4. Salsa verde: Grovhacka spenat och örter. Hetta upp oljan till 70° i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt örterna. Mixa slätt med mixerstav. Krydda med salt och peppar och låt kallna. Skala, kärna ur och skär gurkan i kuber. Blanda gurkan med hälften av salsa verden.

  5. Skär köttet i skivor. Lägg stomp och kött på tallrikar och fördela gurka och salsa verde runt om. Garnera med strimlad mangold.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!