Fläskfilé med krämig risotto i ugn

Fläskfilé fylld med färskost, serveras med en krämig risotto gjord i ugn.
Fläskfilé med krämig risotto
Fläskfilé med krämig risotto Foto: Henrik Freek Christensen

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 600 g fläskfilé
  • 1 pkt cantadou färskost vitlök och örter - (125 g)
  • 1 gul lök
  • 250 g skogschampinjoner - alt vanliga
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl arborioris
  • 1 förp tomater - krossade (400 g)
  • 3 msk kycklingfond
  • 4 dl vatten
  • 70 g vattenkrasse - alt rucola
  • smör
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.

  2. Putsa köttet från senor och vita hinnor. Snitta filén på längden så att det bildas en ficka. Krydda fickan med 1/2 tsk salt och 
1 krm peppar. Fyll fickan med färskosten. Stäng fickan med tandpetare eller bind ihop filén med steksnöre.

  3. Hetta upp en panna riktigt ordentligt. Bryn köttet runt om 1  1/2 msk smör 
3–4 min. Krydda med 3/4 tsk salt och 
2 krm peppar. Ta upp och låt köttet vila 
på ett fat.

  4. Skala och finhacka löken. Ansa och klyfta svampen. Fräs svamp och lök till fin färg i 1 msk smör ca 4 min. Pressa i vitlöken när det återstår 1 minut av stektiden.

  5. Tillsätt ris, tomater, fond, vatten, 
1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Rör om och häll i en ugnssäker form (ca 28 x 20 cm). Lägg fläskfilén ovanpå riset och täck över med ugnsfolie.

  6. Baka mitt i ugnen ca 50 min, tills riset är genomkokt och köttet har innertemperatur 68°.

  7. Skiva köttet och servera det med riset. Garnera med vattenkrasse.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!