Fläskfilé- och pastagratäng i mustig tomatsås

I den här gratängen kan du använda överbliven stekt eller grillad fläskfilé och överbliven pasta. Den tomatbaserade såsen blir mustig och god efter att kokats sakta på spisen.
Lena Söderström
Fläskfilé- och pastagratäng i mustig tomatsås
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 250 g fläskfilé - stekt eller grillad och kall
  • 100 g champinjoner
  • 1 liten röd paprika
  • 3 msk olivolja
  • 125 g körsbärstomater
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 port pasta - kokt (torrvikt ca 300 g)
  • 150 g gratängost - riven
  • 1 msk smör - till formen

Gratängsås

  • 2 - 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 dl matlagningsvin - rött
  • 1 msk råsocker
  • 1 tsk salt - cirka
  • 3 msk basilika - finhackad

Garnering

  • 2 - 3 msk persilja - strimlad
  • parmesan - färskriven

Gör så här

  1. Gratängsås: Skala, hacka och fräs vitlöken och löken mjuka i oljan i en kastrull utan att de tar färg, cirka 3 minuter. Tillsätt krossade tomater, vin, råsocker, salt och basilika. Koka upp såsen under omrörning och sjud under lock i 40 minuter. Smaka av.

  2. Skär köttet i små bitar. Skär svampen i bitar. Dela, kärna ur och hacka paprikan. Fräs svamp och paprika i oljan i cirka 5 minuter. Vänd ner tomaterna och fräs i cirka 3 minuter. Salta och peppra. Vänd köttbitarna och det frästa tillsammans med pastan i gratängsåsen och blanda försiktigt. Värm ugnen till 200 grader.

  3. Varva blandningen med ost i en smord ugnssäker form. Sätt gratängen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Låt vila övertäckt i cirka 20 minuter.

  4. Garnera med persilja och servera med parmesan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Leva & Bo.