Flankstek med grillade grönsaker och parmesansabayon

Recept på grillad flankstek med primörer och sabayon. Lägg kött och grönsaker på grillen! Servera med en god sås som är mer som en dipsås. Smaka av med tryffelolja så att du får lagom mycket tryffelsmak.

Petra Lindstrand
Flankstek med grillade grönsaker och parmesansabayon
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g flankstek - gärna ekologisk
  • 0,5 msk olivolja - + 1 msk
  • 2 tsk flingsalt - + 1 tsk
  • 2 krm nymald svartpeppar - + 1 krm
  • 500 g primörmorötter
  • 250 g grön sparris

Sabayon

  • 50 g parmesanost
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl vatten
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk tryffelolja

Gör så här

  1. Gnid in köttet med 0,5 msk olja. Stek eller grilla köttet i 2–3 min på varje sida beroende på tjocklek. Krydda med 2 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Låt köttet vila i 10 min.

  2. Ansa, skala och halvera morötterna på längden. Ansa sparrisen.

  3. Blanda morötter och sparris med 1 msk olja. Grilla morötterna runt om i 5–7 min tills de är mjuka och har fått fina grillränder. Grilla sparrisen i 1–2 min. Strö 1 tsk flingsalt och 1 krm peppar över grönsakerna.

  4. Sabayon: Finriv parmesanosten. Vispa samman äggulor, vatten, vinäger och flingsalt i en liten kastrull. Ställ kastrullen i en större kastrull med sjudande vatten och vispa tills såsen precis börjar tjockna. Ta kastrullen från värmen och tillsätt osten. Vispa tills osten har smält. Smaka av med tryffelolja.

  5. Skär köttet i skivor och och servera med grönsaker och sås.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Låt inte såsen värmas till över 80 grader. Då kan den bli grynig eftersom äggulorna koagulerar.

Fler recept på gott att grilla hittar du här: