Flädertiramisu med fikon och sommarbär

Recept på flädertiramisu med fikon och sommarbär. Gör gärna desserten en dag i förväg så att fyllningen sätter sig och kexen tar smak av den goda fläder- och likörblandningen. Förvaras kallt fram till servering.

Flädertiramisu med fikon och sommarbär
Foto: Katja Ragnstam

Ingredienser

  • 8 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 500 g mascarponeost
  • 600 g naturell färskost - gärna philadelphia
  • 3 dl flädersaft - konc
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 äggvitor
  • 1 dl vitt vin - sött, t ex muscatvin
  • 2 msk Amaretto (mandellikör) - (mandellikör)
  • 60 savoiardikex - (ca 3 paket)
  • 250 g hallon

Garnering

  • 3 msk kakao
  • 4 fikon
  • 1,5 l bär - blandade t ex hallon, blåbär, ­vinbär, jordgubbar
  • myntablad
  • ätbara blommor - t ex gurkört

Gör så här

  1. Vispa äggulor och 1 1/2 dl socker poröst. Tillsätt mascarponeost, färskost, 2 dl flädersaft och vaniljsocker. Vispa till en slät smet.

  2. Vispa äggvitor och 1/2 dl socker till en fast marängsmet. Vänd försiktigt ner den i ostsmeten.

  3. Blanda vin, amaretto och 1 dl flädersaft. Doppa hälften av kexen i vätskan och lägg dem i en form, ca 25 x 25 cm. Bred över hälften av ostsmeten och lägg på hallonen. Doppa resterande kex i sprit- och fläderblandningen och lägg dem i formen. Bred över återstående ostsmet. Låt tiramisun stå i kylen ca 6 timmar.

  4. Pudra över kakaon och toppa med fikonklyftor, bär, myntablad och blommor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Jennie Benjaminson

Nyhetsbrev med fokus på bakning

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad

Bonniers stora bakbok - ett måste i varje bakande hem!