Flädermousse, jordgubbar och flädergelé

Recept på flädermousse, jordgubbar och flädergelé. Saften smaksätter både den krämiga moussen och den glasklara gelén.

Allt om Mat
Flädermousse, jordgubbar och flädergelé

Flädermousse

  • 2 gelatinblad
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl flädersaft - konc
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 citron - rivet skal

Flädergelé

  • 2 gelatinblad
  • 1 dl fläderblomssaft - konc
  • 1 dl vatten
  • 2 msk citron - pressad
  • 2 msk strösocker

Garnering

  • jordgubbar
  • mandelflarn - rostade

Gör så här

  1. Mousse: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 min. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt.

  2. Hetta upp flädersaften. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lös upp dem i saften.

  3. Vispa grädden. Blanda äggvisp, grädde, crème fraiche och rivet citronskal.

  4. Blanda ner gelatinsaften i smeten i en tunn stråle under omrörning. Fördela moussen i 6 portionsskålar. Täck och ställ kallt minst 1 timme.

  5. Gelé: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 min. Hetta upp saft, vatten, citronsaft och socker i en kastrull tills sockret smält. Lös gelatinbladen i den heta saften. Låt gelén svalna.

  6. Ansa och klyfta jordgubbarna. Fördela klyftorna över moussen. Skeda flädergelén över. Ställ kallt minst 4 timmar. Strö över rostade mandelflarn före servering.

Vad tyckte du om receptet?