Flädercheesecake

Cheesecake med fläder är en sommartårta som förgyller alla tillfällen. Cheesecaken går utmärkt att baka i förväg och frysa in.

Allt om Mat
Flädercheesecake
Foto: Ulrika Pousette

Tårtbotten

  • 2 dl corn flakes
  • 1,5 dl rågflingor
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl muscovadosocker - mörkt eller brun farin
  • 75 g smör

Cheesecake fyllning

  • 4 gelatinblad
  • 250 g kvarg - naturell,10%
  • 4 dl crème fraiche - eller naturell färskost
  • 250 g kesella vanilj
  • 2 dl flädersaft - konc
  • 0,5 citron
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 vaniljstång

Flädergelé

  • 2 gelatinblad
  • 2 dl flädersaft - drickfärdig

Garnering

  • 250 g jordgubbar
  • myntablad

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 200°. Mixa cornflakes, rågflingor, mjöl, socker och smör i matberedare. Tryck ut degen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.

  2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda alla mejeriprodukter med flädersaft, citronskal, citronsaft och florsocker i en kastrull. Halvera och skrapa ur vaniljstången. Blanda ner vaniljfröna i kastrullen. Låt blandningen koka upp och vispa den slät. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Låt svalna innan den hälls i pajformen.

  3. Ställ tårtan i kylen 1–2 timmar för att stelna.

  4. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm saften i en kastrull. Tillsätt gelatinet under omrörning. Låt gelén stelna tills den är trögflytande innan den hälls över tårtan. Låt stå ytterligare ca 2 timmar i kylen för att stelna.

  5. Lossa tårtan från formen och lägg den på ett fat. Garnera med jordgubbar och mynta.

    Flädercheesecake

Vad tyckte du om receptet?