Fläderbloms- och jordgubbssaft

Jordgubbar ger en god, söt smak till saften som dessutom får en vackert rosaröd färg. 

Åsa Swanberg
Fläderbloms- och jordgubbssaft
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 500 g jordgubbar
  • 15 fläderblomsklasar
  • 25 g citronsyra
  • 1 citron
  • 1 l vatten
  • 1 l strösocker
  • 1 krm natriumbensonat

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg jordgubbarna i en stor skål och mosa dem lätt med en gaffel. Skölj blomklasarna och lägg dem i skålen. Strö över citronsyran. Skölj citronen noga i ljummet ­vatten. Skiva citronen och lägg den överst. 

  2. Koka upp vatten och socker och rör tills sockret lösts upp. Häll den heta lagen över jordgubbarna och flädern. Täck över saften med plastfolie och låt den stå i kylen i 3 dygn.

  3. Dag 4: Ta bort citronskivorna.

  4. Dag 5: Sila saften genom en silduk i en silställning. Lös upp natriumbensoaten i lite av saften och rör ner det. Häll saften i rena flaskor, ända upp till kanten. Förslut och förvara i kylen (begränsad hållbarhet). Du kan också ­hälla saften i pet­flaskor upp till 2 cm från kanten, förslut och frys in. Fryser du in saften behövs inte natriumbensoat.

Vad tyckte du om receptet?