Fläderbloms- och jordgubbssaft
Att dra: 5 dygn
Aktiv tid c:a 15 minuter
Jordgubbar ger en god, söt smak till saften som dessutom får en vackert rosaröd färg.
Ingredienser
-
500 g
jordgubbar
-
15
fläderblomsklasar
-
25 g
citronsyra
-
1
citron
-
1 l
vatten
-
1 l
strösocker
-
1 krm
natriumbensonat
Gör så här
-
Dag 1: Lägg jordgubbarna i en stor skål och mosa dem lätt med en gaffel. Skölj blomklasarna och lägg dem i skålen. Strö över citronsyran. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skiva citronen och lägg den överst.
-
Koka upp vatten och socker och rör tills sockret lösts upp. Häll den heta lagen över jordgubbarna och flädern. Täck över saften med plastfolie och låt den stå i kylen i 3 dygn.
-
Dag 4: Ta bort citronskivorna.
-
Dag 5: Sila saften genom en silduk i en silställning. Lös upp natriumbensoaten i lite av saften och rör ner det. Häll saften i rena flaskor, ända upp till kanten. Förslut och förvara i kylen (begränsad hållbarhet). Du kan också hälla saften i petflaskor upp till 2 cm från kanten, förslut och frys in. Fryser du in saften behövs inte natriumbensoat.