Fläderbärsmarmelad med vanilj och Hallands fläder

Fläderbärsmarmelad med vanilj och Hallands fläder. Förhoppningsvis lät du några klasar vara kvar på fläderbusken när du skördade blommor i somras. Bären är smakrika och mycket goda i en marmelad – med en smak som påminner om björnbär.
Allt om Mat
Foto: Agneta Thorsén

Ingredienser

  • 1 l fläderbär
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron - pressad saft
  • 1 dl hallands fläder brännvin
  • 0,5 l syltsocker

Gör så här

  1. Koka upp bär och socker i en kastrull. Skumma noga. Låt koka ca 30 min.

  2. Skåra och skrapa ur vaniljstången. Blanda ner stång och frön samt pressad citron. Låt koka ytterligare ca 30 min.

  3. Tillsätt brännvinet. Låt koka upp  och häll sedan upp marmeladen i rena, varma burkar. Ställ den i kylen när den kallnat. Osttips: Sylten blir ganska söt i smaken och passar därför till lite saltare ostar. Varför inte en av Hallands egna ostar, som Kvibille cheddar eller någon av blåmögelostarna Special eller Ädel.

Vad tyckte du om receptet?