Fiskspett med korianderpesto, tortillabröd och guacamole
Tid på grill:
Aktiv tid c:a 40 minuter
Fiskspett med korianderpesto, tortillabröd och guacamole är en mexikansk inspirerad middag. Att rimma fisken först gör att den både blir fastare och får mer smak.
Ingredienser
-
500 g
vit fisk
- t ex kolja
-
1
röd paprika
-
1
rödlök
-
1
citron
Rimlag
-
1,5 msk
salt
-
2 tsk
strösocker
-
5 dl
vatten
Hemgjorda tortillabröd
-
7 dl
vetemjöl
- (420 g)
-
0,5 tsk
bakpulver
-
0,5 tsk
salt
-
25 g
smör
-
3 dl
vatten
Guacamole
-
2
avokador
- mogna
-
1
vitlöksklyfta
- liten
-
1 msk
citron
- pressad
-
0,5 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Korianderpesto
-
2 krukor
koriander
-
1
vitlöksklyfta
-
25 g
parmesan
-
2 msk
balsamvinäger
- vit
-
1,5 dl
olivolja
-
2 krm
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Fröströssel
-
0,5 dl
pumpakärnor
-
0,5 dl
solrosfrön
-
1 msk
svarta sesamfrön
-
1 msk
vita sesamfrön
Gör så här
-
Rimlag: Blanda salt och socker med vattnet och rör om så att det löses upp. Lägg fisken i lagen och rimma i kylen ca 1 timme.
-
Tortilla: Blanda de torra ingredienserna. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det. Värm vattnet och häll det långsamt över mjölblandningen. Blanda till en kletig deg. Ta upp degen och knåda den på mjölad arbetsbänk ca 2 min. Lägg tillbaka degen i skålen och täck med en fuktig handduk. Låt vila ca 20 min.
-
Dela degen i 15 delar, rulla dem till små bollar. Kavla ut bollarna till runda bröd. Lägg dem i en kökshandduk så att de inte torkar. Stek dem i en torr stekpanna ca 30 sekunder på varje sida.
-
Guacamole: Halvera, kärna ur och gröp ur avokadorna. Skala och riv vitlöken. Blanda avokado och vitlök med citronsaften. Krydda med salt och peppar.
-
Pesto: Skala vitlöksklyftan. Riv osten. Mixa samman alla ingredienser med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!). Krydda med salt och peppar.
-
Fröströssel: Blanda samman alla ingredienser.
-
Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skölj citronen i ljummet vatten och skär den i skivor.
-
Låt fisken rinna av och skär den i kuber. Trä upp fisk, paprika, lök och citronskivor på spett. Pensla runt om med lite av korianderpeston. Grilla 2–3 min på varje sida, tills fisken är klar.
-
Servera spetten med tortillabröd, guacamole, resten av korianderpeston och fröströssel.