Fiskspett med fänkålskräm och pecorinorostad färskpotatis  

Fiskspett med fänkålskräm och pecorinorostad färskpotatis är en medelhavsinspirerad rätt. Fänkålskrämen passar även bra till grillad kyckling.  
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 300 g laxfilé - utan skinn och ben, MSC- eller ASC-märkt
  • 300 g hälleflundrafilé - odlad
  • 1 rödlök
  • 1 paprika - gul
  • 1,5 tsk fänkålsfrön
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Kräm

  • 1 fänkålsstånd - (150 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 100 g färskost - naturell

Potatis

  • 600 g färskpotatisar
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 50 g pecorino - lagrad (pecorino sardo)

Tillbehör

  • mâchesallad
  • citronklyftor
  • dill

Gör så här

  1. Kräm: Sätt ugnen på 250°. Ansa och skär fänkålen i bitar. Skala och skiva vitlöksklyftan. Lägg fänkål och vitlök i en ugnssäker form. Ringla över oljan och strö på salt. Rosta mitt i ugnen tills fänkålen fått fin färg, ca 15 min. Mixa fänkål, vitlök och olja med färskosten. Låt kallna.

  2. Potatis: Skrubba potatisen och lägg den i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö på salt. Rosta mitt i ugnen ca 20 min. Grovriv osten. Strö den över potatisen och tillaga ytterligare ca 5 min.

  3. Skär fisken i tärningar, ca 4 x 4 cm. Skala och skär löken i klyftor. Kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Varva fisk och grönsaker på grillspett.

  4. Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna tills de börjar ”poppa”. Stöt dem i en mortel. Blanda med olja, citronsaft, salt och peppar. Pensla spetten med kryddblandningen.

  5. Grilla spetten runt om över direkt glöd 8–10 min. Servera med fänkålskräm, potatis, mâchesallad och citronklyftor. Garnera med dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!