Fisksoppa

Fisksoppa är en klassiker i Medelhavsköken och värmer gott i vintertid. Du kan använda alla typer av fisk i soppan, skaldjur går också bra. Servera gärna en klick aioli i soppan.
Mette Helbaek
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 300 g gösfilé - eller torskfilé, MSC-märkt
  • 200 g laxfilé
  • 175 g rotselleri
  • 1 morot
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 burkar tomater - krossade (à 400 g)
  • 5 dl vatten
  • 3 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk citron - pressad
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 100 g grönkål
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Skala och tärna selleri, morot och lök. Skala och riv vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin.

  2. Fräs rotfrukter, lök och chili i olja i en gryta ca 3 min. Tillsätt tomater, vatten och vin och låt koka upp. Sjud under lock ca 30 min.

  3. Skär fisken i grova bitar. Lägg bitarna i soppan och koka försiktigt ca 5 min tills fisken precis är tillagad.

  4. Krydda soppan med citronsaft, salt och peppar. Finhacka grönkålen.

  5. Droppa olja över soppan vid servering och toppa med grönkål.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!