Bästa receptet på krämig fisksoppa med saffran och aioli
Recept på en underbar, matig fisksoppa med torsk, lax, räkor, fänkål och saffran. Koka en egen fond på räkskalen för att ge soppan mesta möjliga smak.
Fisksoppa
-
500 g
räkor med skal
-
1
gul lök
-
1
vitlöksklyfta
-
2 msk
olivolja
-
1 påse
saffran (à 1/2 g)
-
2 dl
vitt vin
- torrt
-
1 l
vatten
-
400 g
potatis
-
1
fänkålsstånd
-
2
pak choi
- (à 150 g)
-
300 g
laxfilé
- utan skinn och ben
-
300 g
torskfilé (MSC-märkt)
-
1 dl
vispgrädde
-
1,5 tsk
salt
-
2 krm
chiliflakes
Aioli
-
2
äggulor
-
2 tsk
citron
- pressad, eller vitvinsvinäger
-
1 dl
olivolja
-
1 dl
rapsolja
-
2
vitlöksklyftor
-
0,75 tsk
salt
Gör så här
-
Skala räkorna och spara skalen. Ställ räkorna i kylen.
-
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja tillsammans med räkskal och saffran. Häll på vinet och koka ca 5 min. Tillsätt vattnet. Låt koka under lock ca 15 min.
-
Skala och skär potatisen i ca 2 × 2 cm stora tärningar. Ansa och skär fänkål och pak soi i grova bitar. Skär lax och torsk i ca 2 × 2 cm stora bitar.
-
Sila buljongen och koka upp den igen. Tillsätt grädde, salt och chiliflakes. Lägg potatisen i grytan och koka ca 8 min.
-
Lägg i fänkål, pak soi och fisk. Låt koka ytterligare ca 3 min.
-
Lägg i räkorna (de ska inte koka i soppan, då blir de sega).
-
Aioli: Vispa ihop äggulor och citronsaft eller vinäger. Tillsätt oljorna droppvis under kraftig vispning. Smaka av med pressad vitlök och salt.
-
Servera med aioli och gärna gjutjärnspannebröd med alger och prästost.