Fisksoppa med musslor & aïoli


Det är alltid lika gott med fisksoppa. Och det är väldigt bra bjudmat, eftersom man kan förbereda det mesta i god tid och sedan bara tillsätta fisk och skaldjur vid servering. En klick aïoli är pricken över i, liksom ett gott bröd eller rostade baguetteskivor med olivolja och flingsalt. Har du svårt att få tag på färska musslor går det bra att blanda i 200 gram skalade räkor i den färdigkokta soppan istället.
Mitt Kök
Fisksoppa med musslor & aïoli

Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500 g fiskfilé - cirka vit med fast kött till exempel hälleflundra och lubb
  • 0,5 kg musslor - cirka, till exempel blåmusslor eller venusmusslor
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 4 - 5 stora tomater
  • 4 potatisar - av fast sort
  • skal - av 1/2 apelsin
  • olivolja
  • 1 saffran - kuvert, 1/2 g
  • 3 lagerblad
  • 1,5 l vatten
  • 2 msk fiskfond - på flaska
  • 2 dl vitt vin
  • flingsalt
  • tabasco
  • 2 msk pernod

Gör så här

  1. Skär fisken i grova bitar.

  2. Rengör musslorna: borsta dem under rinnande kallt vatten, dra bort skägget och skrapa bort smuts. Kasta de musslor som är öppna och inte sluter sig när man knackar på dem.

  3. Skala och hacka lök och vitlök. Strimla fänkålen. Skålla och skala tomaterna. Dela dem, skrapa ur kärnorna och skär i klyftor. Skala potatisen och skär i kuber. Skala apelsinen med potatisskalare.

  4. Fräs lök, vitlök och fänkål i olivolja utan att det tar färg. Blanda i tomater, apelsinskal, saffran och lagerblad. Låt småkoka under lock cirka 5 minuter.

  5. Häll på vatten, fond och vin och koka upp. Lägg i potatisen och koka 10-15 minuter. Smaka av med salt och tabasco.

  6. 6 Tillsätt pernod, fisk och musslor. Koka under lock tills musslorna öppnar sig, cirka 5 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök