Fisksoppa med apelsinaioli

Fisksoppan kan förberedas fram till att fisken och musslorna ska tillsättas. Även aiolin kan stå färdig i kylen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 400 g lax - färsk
  • 400 g fisk - vit, t ex gös, sej
  • 1 tsk salt
  • 2 burkar musslor i vatten - (á 225 g)
  • 400 g potatis
  • 1 fänkål - liten (ca 200 g)
  • 1 lök - stor, gul
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk timjan - torkad
  • 0,5 tsk fänkålsfrön - hela
  • 200 g paprika i vatten - rostad
  • 1 tomater - förp passerade (400-500g)
  • 2 dl vin - torrt vitt
  • 1 msk hummerfond - konc
  • 1,5 l vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 0,5 msk salt
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl apelsin - pressad

Aioli

  • 3 äggulor
  • 1 liten vitlöksklyfta - pressad
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja
  • 4 krm salt
  • 1 tsk apelsinskal - finrivet

Tillbehör

  • timjan - färsk

Gör så här

  1. Skala och tärna potatisen. Ansa fänkålen och skär den i strimlor. Skala och hacka lök och vitlök.

  2. Fräs potatis, fänkål och gul lök i olja i en vid kastrull ca 5 min under omrörning.

  3. Tillsätt vitlök, timjan och fänkålsfrön. Fräs ytterligare 2-3 min under omrörning. Grovhacka paprikan. Blanda ner paprika, tomater, vin, fond, vatten, buljongtärningar och salt.

  4. Sjud på svag värme under lock ca 30 min. Mixa med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och apelsinsaft.

  5. Skär fisken i mindre bitar. Salta. Häll av musselspadet. Vänd ner fisk och musslor i soppan. Sjud försiktigt ca 2 min före servering. Smaka ev av med mer salt.

  6. Servera tillsammans med aioli och färsk timjan.

Gör så här

  1. Vispa ihop äggulor, vitlök och vinäger. Tillsätt olja lite i taget under kraftig vispning. Smaka av med salt och apelsinskal. Täck över och ställ kallt till servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!