Fiskkakor med smak av Vietnam

Recept på fiskkakor. Thailand och Vietnam inspirerar till de lättgjorda fiskbiffarna med smak av ingefära och lime. Servera med kokta ris- eller glasnudlar.

Allt om Mat
Fiskkakor med smak av Vietnam
Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 600 g fiskfilé - t ex sej eller lax
  • 2 tsk ingefära - riven
  • 0,5 dl citronmeliss - eller mynta finhackad
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 lime - rivet skal
  • 2 msk rapsolja

Sås

  • 0,5 - 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 0,25 dl fisksås
  • 1 msk rårössocker
  • 0,5 lime - rivet skal
  • 1 lime - pressad saft
  • 2 msk rapsolja
  • 1 - 2 msk citronmeliss - eller mynta finhackad

Gör så här

  1. Skär fiskfiléerna i små bitar, eller mixa dem snabbt i en matberedare till en finfördelad massa. Blanda med ingefära, citronmeliss eller mynta, salt och limeskal. Ställ smeten kallt.

  2. Sås: Kärna ur och finhacka chilin. Blanda fisksås, socker, limeskal, limesaft, chili och olja i en skål. Rör om så att sockret löses upp. Blanda ner citronmeliss eller mynta.

  3. Forma fiskfärsen till åtta jämnstora, ca 1 cm tjocka biffar. Hetta upp oljan i en stekpanna på strax över medelvärme. Stek biffarna ca 3 min på varje sida. Servera med nykokta varma nudlar samt såsen att skeda över.

Vad tyckte du om receptet?