Fiskkakor – recept på heta fiskkakor

Recept på smakrika fiskkakor. Fiskfärsen gör du lätt i matberedare monterad med kniv. Mixa inte fisken för fint, bara tills den blir mald.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 500 g torskfilé - kolja- eller, skinn- och benfri
  • 2 - 3 salladslökar
  • 1 kruka koriander
  • 1 chili
  • 1 msk fisksås
  • 1 lime - finstrimlat skal från ordentligt tvättad frukt
  • 2 - 3 msk rapsolja
  • 1 tsk smör

Sås

  • 0,5 gurka
  • 1 dl chilisås - sötsur på flaska

Till garnering och servering

  • limeklyftor
  • japansk soja

Gör så här

  1. Skär fisken i mindre bitar. Lägg fiskbitarna i matberedare monterad med en kniv och kör snabbt till en färs. Lägg färsen i en bunke.

  2. Ansa och skär salladslöken i tunna skivor. Hacka koriandern fint, men spara lite hel koriander till garneringen. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.

  3. Blanda färsen med fisksåsen. Vänd ner salladslök, koriander, chili och limeskal.

  4. Forma färsen till ca 10 kakor.

  5. Hetta upp oljan och smöret i en stekpanna. Stek fiskkakorna tills de är genomstekta, ca 3 minuter på varje sida och håll dem varma.

  6. Skär gurkan i små tärningar. Blanda gurkan med chilisåsen.

  7. Lägg kakorna på ett serveringsfat. Garnera med den sparade koriandern och limeklyftor. Servera med chili-och gurksåsen och sojan.

Vad tyckte du om receptet?

Tips: Blöt händerna lite så blir det enklare att rulla fiskkakorna.

Recept från Mitt kök