Fiskgryta med räkor, lax och salsa verde

Fiskgrytan blir extra god med salsa verde: av en grön sås med basilika, ansjovis och vitlök som droppas över. Lägg i lax och räkor mot slutet, så att inte laxen kokar sönder eller räkorna blir sega.
Allt om Mat
Foto: Holger Edström

Fiskgryta

  • 1 kg laxfilé
  • 250 g räkor - med skal
  • 1 kg blåmusslor
  • 2 gula lökar - gula
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkålsstånd
  • 2 msk smör
  • 2 påsar saffran - ( à 0,5 g)
  • 3 burkar tomater - hela (à 400 g)
  • 1 - 2 dl vitt vin - torrt
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 2 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 2 msk dill - hackad

Salsa verde

  • 1 kruka basilika
  • 4 anjovisfiléer - små
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 1 lime
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • potatis - kokt
  • brytbröd

Gör så här

  1. Salsa verde: Finhacka basilika, ansjovis och skalade vitlöksklyftor i en mixer eller liten matberedare. Droppa i oljan under tiden som maskinen går. Tillsätt resten av ingredienserna till salsan.

  2. Skär fisken i stora bitar. Skala räkorna. Skrubba musslorna under rinnande vatten. Dra bort skägget och släng alla trasiga eller öppnade som inte sluter sig när man knackar på skalet.

  3. Skala och hacka gul lök och vitlök. Ansa och strimla fänkålen.

  4. Stek de båda löksorterna och fänkål i smöret i en gryta och låt det fräsa 4-5 min. Tillsätt saffran. Häll i tomater, vin och buljongtärningar. Koka upp. Lägg i musslor, timjan och lagerblad. Lägg på locket. Låt grytan sjuda 10 min. Släng de musslor som inte öppnats.

  5. Salta fisken och lägg den  i grytan. Låt sjuda ca 5 min. Blanda ner räkorna. Strö över dill.

  6. Servera grytan med kokt potatis, salsa verde och brytbröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!