Fiskgryta med saffran och blåmusslor

Recept på fiskgryta med saffran och blåmusslor. Om du har bråttom kan färska musslor bytas ut mot frysta. De kokas direkt i soppan.

Anna Wendt
Fiskgryta med saffran och blåmusslor
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g vit fiskfilé
  • 1 kg blåmusslor - färska
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 fänkålsstånd
  • 10 potatisar - små
  • 1 pkt saffran - (0,5 g)
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl vitt vin - torrt
  • 6 dl vatten
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 dl fiskbuljong - konc
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk

Aioli

  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • dill

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Aioli: Lägg äggulorna i en skål. Tillsätt oljan droppvis under vispning, gärna med elvisp, tills olja och ägg gått samman ordentligt. Skala och riv ner vitlöken och krydda med salt och peppar. Ställ i kylen så länge.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa fänkålen och skär den i strimlor. Skala potatisen och skär i mindre bitar.

  3. Fräs lök, vitlök, fänkål och saffran i smör. Tillsätt potatisen och låt fräsa med. Häll över vinet och sjud ca 1 minut. Tillsätt vatten, grädde och fond. Låt sjuda under lock ca 15 min, tills potatisen är mjuk. Krydda med 1 tsk salt.

  4. Skölj och rensa musslorna. Kasta dem som är trasiga och dem som inte stängs när de knackas i köksbänken. Skär fisken i bitar och krydda med 1/2 tsk salt.

  5. Lägg musslorna i grytan och sätt på locket. Låt sjuda ca 5 min, tills de öppnats. Släng bort dem som fortfarande är slutna.

  6. Lägg fisken i grytan och sjud försiktigt 3–4 min, tills den är färdig. Servera fiskgrytan med aioli och bröd. Garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?