Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Fiskgryta med pilgrimsmusslor, räkor, rotfrukter och dillmajonnäs

Recept på fisk och grönsaker med rostad tomatsoppa toppad med räkor och dillmajonnäs. Den rostade smakrika soppbuljongen med fänkål hälls över grönsaker, stekt torsk och pilgrimsmusslor.

Fiskgryta med pilgrimsmusslor, räkor, rotfrukter och dillmajonnäs
Fiskgryta med pilgrimsmusslor, räkor, rotfrukter och dillmajonnäs
Fiskgryta med pilgrimsmusslor, räkor, rotfrukter och dillmajonnäs
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 300 g torskrygg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 12 pilgrimsmusslor
  • 500 g musslor med skal - kokta frysta
  • 200 g räkor - skalade

Grönsaker:

  • 500 g potatis
  • 3 morötter
  • 3 selleristjälkar

Buljong:

  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 tsk dillfrö
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 0,5 dl konc hummerfond
  • 6 dl vatten
  • 1 burk krossade tomater - (400 g)
  • 1 tsk salt

Dillmajonnäs:

  • 2 dl majonnäs - Hellman’s
  • 1 kruka dill
  • 1 tsk citron - pressad
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 krm tabasco

Gör så här

  1. Buljong: Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och skär fänkålen i bitar. Fräs lök, fänkål, tomatpuré, dillfrö och chiliflakes i olja ca 2 min. Tillsätt vin, hummerfond, vatten och tomater. Sjud under lock ca 15 min. Mixa buljongen slät.

  2. Grönsaker: Skala potatis och morötter. Skär potatisen i bitar och morötterna i slantar, lite på snedden. Ansa och skär sellerin i sneda bitar. Koka potatisen i lättsaltat vatten ca 5 min. Lägg i morötterna och koka ytterligare ca 5 min. Tillsätt selleri och koka ca 2 min. Låt rinna av.

  3. Dillmajonnäs: Mixa majonnäsen med -hälften av dillen (spara lite dill till garnering). Tillsätt citronsaft, salt, peppar och tabasco.

  4. Skär fisken i bitar. Krydda med salt och -peppar. Stek fisken i smör i en stekpanna på medelvärme ca 3 min på varje sida. Stek pilgrimsmusslorna ca 1 minut på varje sida. Blanda ner musslorna i soppan.

  5. Fördela grönsakerna i djupa tallrikar. Lägg på torsk och pilgrimsmusslor. Garnera med dill och räkor. Häll på tomatsoppa. Klicka på dillmajonnäs. Servera direkt.

Vad tyckte du om receptet?