Fiskgryta med lax och räkor

Recept på fiskgryta med lax, kolja och räkor. Fiskgryta är perfekt bjudmat, men passar lika bra en vardag. Här är ett enkelt och trevligt recept. Servera den med aioli och potatis!
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 300 g laxfilé
  • 300 g koljafilé - eller sejfilé
  • 500 g räkor med skal - frysta. cirka 200 g skalade
  • 1 purjolök
  • 1 fänkål
  • 1 msk rapsolja
  • 1 burk cocktailtomater
  • 1 msk kycklingfond
  • salt
  • vitpeppar

Aioli

  • 1 dl majonnäs - eller hälften crème fraiche
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • peppar

Till garnering

  • fänkålsdill
  • purjolök - skivad

Till servering

  • potatis - kokt

Gör så här

  1. Tina fisk och räkor enligt anvisningar på förpackningarna. Dela fisken i stora bitar.

  2. Snitta och skölj purjolöken och skär den i ½ centimeter breda skivor. Skär loss fänkålsdillen från fänkålen och spara till garnering. Dela och skär fänkålen i smala skivor. Fräs purjolök och fänkål i en låg, vid gryta med smör och rapsolja tills de mjuknar.

  3. Tillsätt cocktailtomaterna med spad och kycklingfond. Låt koka i 5 minuter. Lägg ner fisken och sjud under lock på svag värme i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

  4. Aioli: Blanda majonnäs med skalad och riven vitlök. Smaka av med salt och peppar.

  5. Garnera med räkor och fänkålsdill. Servera med kokt potatis och aioli.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök