Fiskgratäng med västerbottensost och fänkål

Västerbottensgratäng med fisk och fänkål är god vardagsmat. Fänkål och fisk är en klassisk smakkombination, här samsas de i en krämig gratäng.

Fiskgratäng med västerbottensost och fänkål
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 g fiskfilé - vit, t ex torsk eller sej
  • 2 fänkålsstånd - (400 g)
  • 800 g färskpotatis
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 påse västerbottensost - riven (à 150 g)
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 200 g sockerärter
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Ansa och finstrimla fänkålen, spara eventuell fänkålsdill. Lägg fänkålen i en ugnssäker form. Strö över 1/2 tsk salt och häll på 1 dl vatten. Ställ formen i ugnen och tillaga ca 15 min. Rör om några gånger under tiden.

  2. Skrapa potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

  3. Skär fisken i bitar. Krydda dem med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Blanda ihop crème fraiche och ost. Smula i buljongtärningen och rör i majsstärkelsen.

  4. Lägg fisken på fänkålen och bred över ostkrämen. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.

  5. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten ca 2 min. Garnera eventuellt gratängen med fänkålsdill och servera med kokt potatis och sockerärter.

Vad tyckte du om receptet?

Sugen på mer gratäng? Spana in några av våra bästa recept här!

Läs mer:

Lättlagad potatisgratäng – recept

Bästa receptet på köttfärssås

Enkel kycklinggryta med curry