Fiskgratäng med ris – recept

Extra snabbt lagar du den här gratängen med gratängkräm som finns att köpa på burk i mejerihyllan. Eftersom riset suger åt sig en hel del vätska, drygas den bekväma gratängkrämen ut med lite mjölk eller grädde, samt en skvätt vin.

Lena Söderström
Fiskgratäng med ris – recept
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 500 g vit fiskfilé - som torsk, gös eller sej
  • salt
  • peppar
  • 150 g babyspenat
  • 1 msk olivolja - till spenaten + 2 msk olja till grönsakerna
  • 1 rödlök
  • 4 tomater
  • 8 dl ris - kokt
  • 0,5 citron

Sås

  • 1 burk gratängkräm
  • 1 dl mjölk - eller grädde
  • 1 dl matlagningsvin

Till garnering

  • färska örter

Gör så här

  1. Skär fiskfiléerna i bitar. Salta och peppra.

  2. Fräs spenaten i oljan cirka 1 minut. Låt svalna och krama ur vätskan.

  3. Skala och skiva löken. Skiva tomaterna. Fräs lök och tomater i oljan cirka 3 minuter. Salta och peppra.

  4. Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut riset i en ugnssäker form. Toppa riset med fisk, spenat, tomater och lök.

  5. Blanda ingredienserna till såsen. Ringla såsen över fisk och grönsakerna i formen. Lägg på citronskivorna. Gädda gratängen i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter. Garnera med färska örter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök