Fiskgratäng med ris – recept

Extra snabbt lagar du den här gratängen med gratängkräm som finns att köpa på burk i mejerihyllan. Eftersom riset suger åt sig en hel del vätska, drygas den bekväma gratängkrämen ut med lite mjölk eller grädde, samt en skvätt vin.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 500 g vit fiskfilé - som torsk, gös eller sej
  • salt
  • peppar
  • 150 g babyspenat
  • 1 msk olivolja - till spenaten + 2 msk olja till grönsakerna
  • 1 rödlök
  • 4 tomater
  • 8 dl ris - kokt
  • 0,5 citron

Sås

  • 1 burk gratängkräm
  • 1 dl mjölk - eller grädde
  • 1 dl matlagningsvin

Till garnering

  • färska örter

Gör så här

  1. Skär fiskfiléerna i bitar. Salta och peppra.

  2. Fräs spenaten i oljan cirka 1 minut. Låt svalna och krama ur vätskan.

  3. Skala och skiva löken. Skiva tomaterna. Fräs lök och tomater i oljan cirka 3 minuter. Salta och peppra.

  4. Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut riset i en ugnssäker form. Toppa riset med fisk, spenat, tomater och lök.

  5. Blanda ingredienserna till såsen. Ringla såsen över fisk och grönsakerna i formen. Lägg på citronskivorna. Gädda gratängen i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter. Garnera med färska örter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!