Fiskgratäng med räkor och pommes duchesse

Fiskgratäng är en lättlagad ­klassiker som kan göras festlig med färska räkor.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 600 g Alaska Pollock - - eller sejfilé
  • 500 g räkor med skal
  • 2 dillstjälkar
  • salt
  • vitpeppar - nymalen
  • 1 dl vitt vin - torrt eller 2 msk pressad citron + vatten

Pommes duchesse

  • 1 kg mjölig potatis
  • 25 g smör
  • 1,5 dl mjölk - het
  • salt
  • vitpeppar - nymalen
  • 2 äggulor
  • 1 dl gratängost - riven

Sås

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1,5 dl fiskbuljong - från kokning av fisk, silad
  • 2,5 dl gräddmjölk
  • 1 fiskbuljong - eller hönsbuljong
  • salt
  • vitpeppar - nymalen

Till garnering

  • 500 g räkor med skal - frysta. cirka 200 g skalade
  • dill

Gör så här

  1. Tina fisk och räkor enligt anvisningar på förpackningen. Torka av dem med hushållspapper. Lägg dem i en smord ugnsfast gratängform. Salta, peppra och lägg dillstjälkar ovanpå. Häll vin eller citronsaft och vatten vid sidan om fisken. Täck med plastfolie och koka i mikron på 600 watt i cirka 4 minuter. Låt temperaturen utjämna. Sila av och spara fiskbuljongen.

  2. Pommes duchesse: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen i en stor bunke. Tillsätt smör och het mjölk och vispa potatisen fluffig med ballongvisp. Smaka av med salt och vitpeppar. Vispa ner äggulorna. Lägg moset i en spritspåse med ett krusigt tyll. Spritsa moset runt kanten på gratängformen.

  3. Sätt ugnen på 225 grader.

  4. Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med fiskbuljong och gräddmjölk under omrörning. Smula ner fisk- eller hönsbuljongtärningen i gratängsåsen. Låt såsen sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll såsen i mitten på fiskgratängen.

  5. Strö över osten och gratinera i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills den får fin färg.

  6. Garnera med skalade räkor, dill och eventuellt ringblommor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök