Fiskgratäng med räkor och pommes duchesse

Fiskgratäng är en lättlagad ­klassiker som kan göras festlig med färska räkor.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 600 g Alaska Pollock - - eller sejfilé
  • 500 g räkor med skal
  • 2 dillstjälkar
  • salt
  • vitpeppar - nymalen
  • 1 dl vitt vin - torrt eller 2 msk pressad citron + vatten

Pommes duchesse

  • 1 kg mjölig potatis
  • 25 g smör
  • 1,5 dl mjölk - het
  • salt
  • vitpeppar - nymalen
  • 2 äggulor
  • 1 dl gratängost - riven

Sås

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1,5 dl fiskbuljong - från kokning av fisk, silad
  • 2,5 dl gräddmjölk
  • 1 fiskbuljong - eller hönsbuljong
  • salt
  • vitpeppar - nymalen

Till garnering

  • 500 g räkor med skal - frysta. cirka 200 g skalade
  • dill

Gör så här

  1. Tina fisk och räkor enligt anvisningar på förpackningen. Torka av dem med hushållspapper. Lägg dem i en smord ugnsfast gratängform. Salta, peppra och lägg dillstjälkar ovanpå. Häll vin eller citronsaft och vatten vid sidan om fisken. Täck med plastfolie och koka i mikron på 600 watt i cirka 4 minuter. Låt temperaturen utjämna. Sila av och spara fiskbuljongen.

  2. Pommes duchesse: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen i en stor bunke. Tillsätt smör och het mjölk och vispa potatisen fluffig med ballongvisp. Smaka av med salt och vitpeppar. Vispa ner äggulorna. Lägg moset i en spritspåse med ett krusigt tyll. Spritsa moset runt kanten på gratängformen.

  3. Sätt ugnen på 225 grader.

  4. Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med fiskbuljong och gräddmjölk under omrörning. Smula ner fisk- eller hönsbuljongtärningen i gratängsåsen. Låt såsen sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll såsen i mitten på fiskgratängen.

  5. Strö över osten och gratinera i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills den får fin färg.

  6. Garnera med skalade räkor, dill och eventuellt ringblommor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!