Fiskfrikadeller med kräftstjärtar och hummersås

Härlig fiskrätt med en magisk hummersås. Recept av Christina Asplund.

Mitt Kök
Fiskfrikadeller med kräftstjärtar och hummersås
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 l vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 1 tsk dillfrön

Fiskfärs

  • 300 g vit fiskfilé - t ex kolja,sej eller gädda
  • 250 g laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 1 krm cajennepeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 dl matlagningsgrädde

Sås

  • 4 dl kokspad - silat
  • 2,5 msk hummerfond - koncentrat
  • 2,5 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk citronsaft - pressad

Servering

  • ris - eller potatis, kokt
  • 250 g sockerärter - kokta

Gör så här

  1. Koka upp vatten, fiskbuljongtärningar och dillfrön i en gryta. Koka ris eller potatis. Koka sockerärterna enligt anvisningar på förpackningen.

  2. Fiskfärs: Mixa fisken med salt, ägg, citronskal, kajennpeppar, vitpeppar och potatismjöl i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt grädden under gång och kör till en slät färs. Lägg smeten i en spritspåse av plast och klipp av spetsen på påsen, cirka 2 cm i diameter. Tryck ut små frikadeller i vattensköljd hand, som du knipsar av med tummen och lägger ner i buljongen. Eller klicka ner smeten med hjälp av två skedar. Låt frikadellerna sjuda tills de flyter upp, cirka 3 minuter. Ta upp frikadellerna med hålslev och lägg i en skål.

  3. Sås: Sila buljongen till såsen. Blanda buljongen med hummerfond i en kastrull. Vispa ner majsstärkelsen i matlagningsgrädden i en skål och häll ner i kastrullen. Låt sjuda 5 minuter under omrörning. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Lägg försiktigt ner frikadeller, kräftstjärtar och dill. Låt allt bli varmt. Servera med kokt ris eller potatis och kokta sockerärter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök