Fiskaladåb med röding och skarpsås

Av kokt röding, räkor, gröna ärter, dill och fiskgelé. Lite pyssligt att göra, men en härlig fiskrätt som serveras med skarpsås.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 kg rödingfilé - eller laxfilé, ca
  • 500 g räkor med skal
  • 100 g gröna ärter
  • dillvippor

Till fiskbuljong

  • 1 l vatten
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk vitpepparkorn
  • 0,5 dl vitt vin - torrt
  • 1 gul lök - i klyftor
  • 1 morot - i skivor
  • persiljestjälkar
  • dillstjälkar

Gelé

  • 1 l fiskbuljong - (av fiskkoket), silad
  • 10 gelatinblad
  • 1 äggvita

Skarpsås

  • 2 ägg - kokta
  • 1 äggula
  • 1 msk senap
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl grädde
  • salt - vitpeppar

Till servering

  • potatis - kokt

Gör så här

  1. Skär rödingfiléerna i portionsbitar. Koka upp vatten, salt, vitpeppar, vin, lök, morot, persilje- och dillstjälkar i en låg vid kastrull med lock. Låt fiskbuljongen koka 10 minuter. Lägg i fiskbitarna. Låt de sjuda, cirka 5-10 minuter, beroende på tjocklek. Ta upp fisken och ta bort skinn och eventuella ben. Låt den kallna.

  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Sila fiskbuljongen i en ren kastrull och koka upp den. Vispa äggvitan lätt till skum och rör ner den i buljongen.

  3. Sila den klarnade buljongen genom ett fuktad ren silduk eller handduk. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den heta buljongen.

  4. Lägg lite ärter, dillvippor och räkor i 1 ½-liters rund plastad form. Häll över fiskbuljong, så det täcker. Låt stelna i kylen. Lägg därefter i den kokta fisken tillsammans och resten av räkor och ärter. Häll över resten av buljongen. Täck över och låt stelna i kylen, cirka 4 timmar.

  5. Skarpsås: Skala de kokta äggen och mosa äggulorna med rå äggula i en bunke. Vispa samman med senap, vinäger och gräddfil. Vispa grädden och tillsätt i såsen. Smaka av med salt och vitpeppar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök