Recept från Mitt kök
Fisk– och skaldjursgryta med citronaioli – recept
Fisksoppa eller fiskgryta hittar man runt hela Medelhavsområdets kustlinje. Servera din fisk- och skaldjurssoppa med en klick citronaioli och ett gott bröd, eller crostini med olivolja och flingsalt.
Ingredienser
-
500 g
räkor
-
0,5 kg
blåmusslor
-
500 g
vit fiskfilé
- med fast kött, till exempel hälleflundra
-
olivolja
-
2 msk
tomatpuré
-
2 dl
vitt vin
-
12 dl
vatten
-
2
schalottenlökar
-
2
vitlöksklyftor
-
1 litet
fänkålsstånd
-
1
morot
-
1 liten
purjolök
-
1 tsk
fänkålsfrön
- nystötta
-
2 krm
chiliflakes
-
1 burk
cocktailtomater
- 400 g
-
salt
-
2 msk
pernod
-
2 dl
bladpersilja
- hackad
Citronaioli (cirka 3 dl)
-
1
vitlöksklyfta
- pressad
-
1 msk
citron
- pressad
-
2
äggulor
-
2 dl
rapsolja
-
0,5 dl
olivolja
-
0,5 tsk
citronskal
- rivet
-
0,5
röd chili
- hackad, salt
-
svartpeppar
- nymald
Gör så här
-
Skala räkorna, spar skalen. Ställ räkorna i kylen. Fräs skalen någon minut i olivolja. Rör i tomatpuré. Häll på vin och vatten. Koka under lock i cirka 20 minuter. Sila fonden genom en sil, pressa ur skalen med en slev. Kasta skalen.
-
Tvätta musslorna under kallt vatten. Kasta de musslor som inte sluter sig när man knackar på dem. Ställ i kylen.
-
Skär fisken i bitar och ställ i kylen.
-
Skala och hacka lök och vitlök. Skiva fänkålen. Skala och fintärna moroten. Skölj och skiva purjolöken.
-
Fräs lök, fänkål och morot sakta i olivolja i en gryta, utan att det tar färg. Tillsätt vitlök, purjolök, fänkålsfrö och chiliflakes. Låt fräsa ytterligare någon minut.
-
Tillsätt tomater och räkfond. Koka under lock i cirka 15 minuter. Smaka av med salt.
-
Lägg i fisk och musslor. Koka under lock tills musslorna öppnat sig, i cirka 4 minuter. Blanda i pernod. Ta från värmen och vänd ner persilja och räkor.
-
Citronaioli: Det är viktigt att alla ingredienser är rumstempererade. Vispa ihop vitlök, citronsaft och äggulor i en skål.
-
Tillsätt oljan droppvis under vispning. Häll inte för snabbt, gulorna måste hinna ta upp all olja innan nya droppar hälls i, annars skär det sig.
-
Blanda i citronskal och chili. Smaka av med salt och peppar. Låt smakerna mogna i minst 1 timme i kylen innan servering.
-
Servering: Servera fisk- och skaldjursgrytan med citronaioli.