Fisk- och skaldjursgryta med fänkål, morot och saffran

Fisk- och skaldjursgryta med fänkål, morot och saffran är en klassisk fiskgryta med både vitt vin och pernod. Pernod har en citrus- och anissmak som passar bra i fiskgrytor. Välj MSC-märkt fisk och skaldjur.

Fisk- och skaldjursgryta med fänkål, morot och saffran
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g torskfilé - eller annan vit fiskfilé
  • 1 kg blåmusslor
  • 200 g räkor - med skal
  • 1 gul lök - liten
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 pkt saffran - (0,5 g)
  • 1 fänkålsstånd
  • 2 morötter
  • 8 potatisar - små
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk pernod
  • 6 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk hummerfond - konc
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 kruka körvel

Citronaioli

  • 2 äggulor
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Aioli: Lägg äggulorna i en bunke och tillsätt vinägern. Vispa, gärna med en elvisp, ner oljan droppvis och sedan i en tunn stråle. Skala och riv i vitlöken och blanda i citronskal. Krydda med salt och peppar.

  2. Skrubba musslorna noga i kallt vatten. Släng bort de som är trasiga och de som inte sluts när de knackas i köksbänken. Skala räkorna. Ställ musslor och räkor i kylen.

  3. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör och olja på medelvärme i en gryta ca 4 min tills den mjuknat. Mortla fänkålsfröna och blanda ner dem i grytan tillsammans med tomatpuré och saffran. Fräs ytterligare ca 1 minut.

  4. Ansa fänkålen och skär i bitar. Skala och skär morötter och potatis i mindre bitar. Lägg grönsakerna i grytan. Tillsätt vinet och låt det koka in ca 1 minut. Häll på vatten, grädde och fond. Koka upp och låt sjuda på låg värme tills potatisen är mjuk.

  5. Lägg musslorna i grytan och sätt på locket. Låt sjuda ca 5 min, tills de öppnats. Släng bort de som fortfarande är slutna.

  6. Skär fisken i bitar och krydda dem med salt och peppar. Lägg fisken i grytan. Sjud försiktigt 3-4 min, tills fisken är färdig. Toppa grytan med räkor och körvel och servera med aioli och bröd.

Vad tyckte du om receptet?