Fisk- och räkspett med papayasalsa

Fisk- och räkspett med papayasalsa är fruktigt och gott. Se till att köpa en väl mogen papaya, den smakar så mycket mer.

Fisk- och räkspett med papayasalsa
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 g tonfisk - färsk i bit, MSC-märkt
  • 300 g kungsräkor - frysta råa med skal, ASC-märkta
  • 1 tsk salt

Marinad

  • 1 chili - grön  t ex jalapeño
  • 0,5 dl kokos - riven
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 msk lime - pressad
  • 1 msk rårössocker

Papayasalsa

  • 1 papaya
  • 2 salladslökar
  • 1 chili - grön, t ex jalapeño
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk lime - pressad
  • 1 tsk rårössocker
  • 2 krm salt

Tillbehör

  • ris
  • grönsallad
  • limeklyftor
  • koriander

Gör så här

  1. Marinad: Kärna ur och skär chilin i bitar. Mixa chili, kokos, olja, limesaft och socker med mixerstav.

  2. Skär tonfisken i kuber, ca 3 x 3 cm. Lägg dem i marinaden. Låt marinera i kylen ca 5 timmar. Tina räkorna enligt anvisning på förpackningen.

  3. Salsa: Skala, kärna ur och skär papayan i små tärningar. Ansa och finstrimla salladslöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda papayan med lök och chili. Tillsätt olja, lime, socker och salt. Låt stå i kylen ca 1 timme.

  4. Tänd grillen och låt den få fin glöd. Trä upp tonfisk och räkor på grillspett. Krydda med salt. Grilla det direkt (över glöden) runt om ca 5 min.

  5. Servera spetten direkt med salsa, ris,  sallad, limeklyftor och koriander.

Vad tyckte du om receptet?