Fish and chips, ärtstomp och senapsfraiche
Fish and chips, ärtstomp och senapsfraiche är klassisk engelsk pubmat. Bakpulver och öl gör att fiskens panering blir riktigt frasig när den friteras.
Ingredienser
-
500 g
fiskfilé
- vit, t ex kummel, MSC–certifierad
-
2 dl
vetemjöl
-
2 dl
öl
- gärna lager
-
2 tsk
bakpulver
-
1 tsk
salt
-
1
äggvita
-
1 l
rapsolja
Ärtstomp
-
250 g
gröna ärter
- frysta
-
2
salladslökar
-
2 msk
olivolja
-
0,5 msk
citron
- pressad
-
0,5 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Senapsfraiche
-
2 dl
crème fraiche
-
2 tsk
senapspulver
- Colmans
-
1 krm
salt
Tillbehör
-
pommes frites
-
gemsallad
Garnering
-
dill
Gör så här
-
Tillaga pommes fritesen enligt anvisning på förpackningen.
-
Ärtstomp: Koka ärterna i lättsaltat vatten ca 3 min. Ansa och finstrimla salladslöken. Låt ärterna rinna av och mosa dem grovt. Blanda i salladslöken och rör i olja och citronsaft. Krydda med salt och peppar.
-
Senapsfraiche: Vispa crème fraichen fast med elvisp tillsammans med senapsulvret. Krydda med salt.
-
Skär fisken i bitar. Vispa mjöl, öl, bakpulver och salt till en klimpfri smet. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vänd ner den i smeten.
-
Hetta upp oljan till 170°. Doppa fiskbitarna i smeten och fritera dem ca 4 min i oljan. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
-
Servera den nyfriterade fisken med pommes frites, ärtstomp, senapsfraiche och gemsallad. Garnera med dill.