Fish and chips, ärtstomp och senapsfraiche

Fish and chips, ärtstomp och senapsfraiche är klassisk engelsk pubmat. Bakpulver och öl gör att fiskens panering blir riktigt frasig när den friteras.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 g fiskfilé - vit, t ex kummel, MSC–certifierad
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl öl - gärna lager
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 äggvita
  • 1 l rapsolja

Ärtstomp

  • 250 g gröna ärter - frysta
  • 2 salladslökar
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Senapsfraiche

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk senapspulver - Colmans
  • 1 krm salt

Tillbehör

  • pommes frites
  • gemsallad

Garnering

  • dill

Gör så här

  1. Tillaga pommes fritesen enligt anvisning på förpackningen.

  2. Ärtstomp: Koka ärterna i lättsaltat vatten ca 3 min. Ansa och finstrimla salladslöken. Låt ärterna rinna av och mosa dem grovt. Blanda i salladslöken och rör i olja och citronsaft. Krydda med salt och peppar.

  3. Senapsfraiche: Vispa crème fraichen fast med elvisp tillsammans med senapsulvret. Krydda med salt.

  4. Skär fisken i bitar. Vispa mjöl, öl, bakpulver och salt till en klimpfri smet. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vänd ner den i smeten.

  5. Hetta upp oljan till 170°.  Doppa fiskbitarna i smeten och fritera dem ca 4 min i oljan. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  6. Servera den nyfriterade fisken med pommes frites, ärtstomp, senapsfraiche och gemsallad. Garnera med dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!