Finska semlor

I Finland äter man även en variant med sylt, vanligtvis hallonsylt, i stället för mandelmassan. Fyll den nybakade bullen med valfri bärsylt och grädde.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

Grundrecept semlor

  • 0,25 pkt jäst - (12,5 g)
  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 6 dl vetemjöl - + 1/2 dl till utbakningen
  • 0,5 tsk kardemumma - malen
  • 1 tsk bakpulver

Till pensling

  • 1 ägg - uppvispat

Fyllning

  • inkråm från bullarna
  • 200 g mandelmassa
  • 3 - 4 msk mandelmassa
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 - 3 dl sylt - fast, till exempel hallon- eller jordgubbssylt

Gör så här

  1. Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Dela sönder jästen i en bunke. Smält smöret och blanda det med mjölken i en bunke. Blanda i ägg, socker och salt. Häll degspadet, som ska vara 36 grader, över jästen och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt 4 1⁄2 dl av mjölet blandat med kardemumma och arbeta ihop till en smidig deg, den får inte bli för hård. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.

  2. Blanda resten av mjölet (1 1⁄2 dl) med bakpulvret och arbeta in i degen.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Skär längden i 6, 8 eller 16 jämnstora bitar. Forma dem till släta runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter.

  4. i mitten av ugnen de större bullarna i cirka 15 minuter, de små i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

  5. Skär av ett lock på varje bulle. Tag ur en del av inkråmet (cirka 1⁄2 msk på varje bulle) med en gaffel. Smula sönder det i en djup bunke.

  6. Riv ner mandelmassan grovt. Tillsätt mjölk och blanda ihop med elvisp.

  7. Vispa grädden.

  8. Lägg en klick mandelmassefyllning i varje semla. Toppa med sylt och spritsa eller klicka över grädden.

  9. Lägg på locken och sikta lite florsocker över semlorna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök