Finska pinnar med lakrits och citron

Finska pinnar med smak av citron och lakrits. Citron och lakrits är en god smakkombination som här gör de klassiska finska pinnarna till en ny kaka.

Finska pinnar med lakrits och citron
Citronkakor med lakrits Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 citron
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 0,75 dl strösocker
  • 125 g smör

Garnering

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk citron - pressad
  • lakritsströssel

Gör så här

  1. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet.

  2. Lägg mjöl, socker, smör, skuret i mindre bitar, och citronskal i en matberedare. Hacka ihop till en deg.

  3. Dela degen i 3 bitar och rulla ut dem till fingertjocka längder. Låt längderna vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  4. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper Skär längderna i ca 4 cm långa bitar. Grädda mitt i ugnen i 8–10 min. Låt kakorna kallna på galler.

  5. Glasyr: Rör florsocker och citronsaft till en slät glasyr. Ringla glasyren på kakorna och strö på lakritsströssel.

Vad tyckte du om receptet?