Filopaj med nässlor och pinjenötter

En fräsch och annorlunda paj med sprött pajskal. Vill du förbereda går det utmärkt att förgrädda pajskalet en dag i förväg.
Allt om Mat
Filopaj med nässlor och pinjenötter

Ingredienser

  • 250 g filodeg
  • 100 g smör - smält

Fyllning

  • 150 g nässlor
  • 1 lök - gul
  • 0,5 msk smör
  • 0,5 msk rapsolja
  • 200 g fetaost
  • 4 ägg
  • 3 msk mjölk - (3 %)
  • 3 msk vispgrädde
  • 1 tsk örtsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 50 g pinjenötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj kanterna på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och täck bottnen med bakplåtspapper. Lägg filodegsark omlott i formen. Pensla med smält smör mellan varje ark. Låt filodegen hänga över kanten så glider degen inte ner under gräddningen. Täck kanten med aluminiumfolie och förgrädda mitt i ugnen 5 min.

  2. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj nässlorna och låt dem koka 1-2 min. Ta upp nässlorna med hålslev. Låt svalna och krama ut överflödig vätska. Finhacka nässlorna. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör och olja.

  3. Riv hälften av fetaosten grovt. Vispa samman ägg, mjölk, grädde, örtsalt och svartpeppar. Rör ner den rivna fetaosten i äggstanningen.

  4. Fyll pajskalet med lök, nässlor och resten av fetaosten, som smulas ner i större bitar. Häll på äggstanningen och toppa med pinjenötterna. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Servera pajen kall eller varm.

Vad tyckte du om receptet?