Filodegspaj med broccoli, zucchini, sparris och feta

Oemotståndligt god och frasig paj som är fylld med gröna grönsaker som sparris, broccoli och zucchini. Både parmesan och fetaost ger extra smak. Filodeg finns både kyld och fryst.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 250 g filodeg - (ca 10 ark)
  • 1 zucchini
  • 1 broccolistånd - (250 g)
  • 150 g grön sparris
  • 1 tsk salt - + 1 krm
  • 50 g smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl parmesan - riven
  • 2 tsk timjan - eller 1 tsk torkad
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 150 g fetaost

Garnering:

  • 2 dl mangoldskott - eller andra salladsskott

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär zucchinin i skivor. Ansa och skär broccoli och sparris i bitar. Lägg grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över 1 tsk salt. Ugnsstek grönsakerna mitt i ugnen ca 10 min. Då ångas grönsakerna av vilket gör att pajen inte blir vattnig. Låt grönsakerna svalna på plåten.

  2. Smält smöret. Pensla en pajform, 26–28 cm i diameter, med smör. Lägg ut degarken i en hög och pensla dem ett i taget till hälften med smör. Vik arket dubbelt och lägg det i formen. Fortsätt med resterande ark och täck botten av formen.

  3. För att mildra vitlöken mosas den först med salt. Skala och pressa vitlöksklyftorna och mosa eller stöt dem tillsammans med 1 krm salt. Låt stå ca 10 min. Eller använd 1 tsk garlic paste. Rör samman ägg, crème fraiche, parmesan, timjan och vitlök. Krydda med peppar.

  4. Lägg zucchini, broccoli och sparris i pajformen. Smula över fetaosten. Häll äggblandningen i formen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30 min . Pajen är klar när den fått färg och fyllningen är fast. Garnera med mangoldskott eller andra salladsskott. 

Gör så här

Gör så här

Gör så här

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!