Fikontarte med ädelost och pistaschnötter

Fikontarte med ädelost och pistaschnötter är det ultimata tilltugget till ett glas vin. Vackert, lättlagat och försvinnande gott.
Liselotte Forslin

Fikontarte med ädelost och pistaschnötter

  • 1 rulle smördeg - kyld, (250 g)
  • 100 g pistaschnötter med skal
  • 5 fikon
  • 125 g ädelost - stark
  • 100 g mascarponeost
  • 2 msk crema di balsamico

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och grovhacka pistaschnötterna.

  2. Rulla ut degen med det medföljande papperet på en plåt. Vik upp en cm-tjock kant runt hela degen. Nagga degen.  Grädda degen mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Ansa och skiva fikonen. Riv ädelosten.

  4. Bre snabbt på mascarponeosten på bottnen. Strö över ädelosten. Lägg på fikonen. Strö på pistaschnötterna. Grädda ytterligare ca 10 min.

  5. Låt tarten svalna. Ringla över balsamico och klipp eller skär tarten i bitar. Servera.

  6. Tips: Rör ut mascarponeosten med 1 tsk vispgrädde så blir den lättare att bre ut.

  7. Förvaring: Färska fikon är ömtåliga och bör förvaras i kyl. I rumstemperatur håller de högst 2 dagar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!