Fikonparfaittårta med hallonsås

En absolut oemotståndlig desserttårta. Bjud den efter en lättare måltid, för det är svårt att bara ta en liten bit.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 300 g fikon - torkade
  • 1 dl rött portvin - t ex Grådask
  • 6 ägg - gulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 dl vispgrädde

Bottnen

  • 20 bondkakor
  • 50 g smör - smält

Servering

  • hallonsås - färsk

Gör så här

  1. Finhacka fikonen och låt dem dra i vinet ca 15 min.

  2. Till bottnen: Mixa bondkakorna med smält smör och tryck ut tunt i botten och upp mot kanten på en 24 cm form med löstagbar kant, ev med ett bakplåtspapper fastklämt.

  3. Vispa grädden, men inte för hårt, och ställ den åt sidan.

  4. Vispa äggulor och socker i en liten kastrull satt i sjudande vattenbad, tills det börjar tjockna. Ta kastrullen från värmen och vispa tills massan är kall och pösig.

  5. Blanda fi konen med äggkrämen och varsamt den vispade grädden.

  6. Häll parfaitmassan i formen och frys 3-5 timmar. Temperera tårtan 20 min före serveringen och bjud den sedan med hallonsås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!