Fikonpaj med mandelmassa, kardemumma och citron

En krämig fyllning med smak av mandel, kardemumma och citron toppas med förföriskt vackra fikon. Lättvispad grädde eller vaniljglass är gott till.
Liselotte Forslin

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 msk florsocker
  • 1 ägg
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 ägg
  • 4 msk florsocker
  • 0,5 tsk kardemumma - stött
  • 1 citron - finrivet skal
  • 1 msk honung - flytande

Gör så här

  1. Hacka ihop smör och mjöl till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt florsocker, ägg och salt och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen till en platta. Linda in i plastfolie och lägg i kylen ca 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut eller tryckutdegenienpajform,ca22cmi diameter. Skär till kanterna. Nagga och för grädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°.

  3. Fyllning: Riv mandelmassan grovt. Vispa ihop crème fraiche och ägg. Blanda i mandelmassan. Tillsätt florsocker, kardemumma och citronskal. Häll smeten i pajskalet.

  4. Ansa och skär fikonen i tunna klyftor. Ställ dem i fyllningen i ett vackert mönster. Grädda pajen mitt i ugnen ca 55 minuter, tills fyllningen har stannat. Låt svalna. Ringla över honungen och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!