Fikonmarmelad

Fikonmarmelad görs av överblivna färska fikon. 

Elisabeth Johansson
Fikonmarmelad
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 8 fikon - färska
  • 0,5 dl portvin - rött
  • 2 stjärnanis
  • 1 lagerblad
  • 2 dl rårössocker - eller strösocker

Gör så här

  1. Klipp bort stjälkarna och skär fikonen i bitar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på portvin. Tillsätt stjärnanis och lagerblad. Koka upp och sjud ca 5 min.

  2. Tillsätt sockret och rör om. Koka upp och sjud 5-10 min tills marmeladen börjar bli fast i konsistensen. Tänk på att den tjocknar när den kallnar också.

  3. Ta bort stjärnanisen, annars kan marmeladen bli besk om den får ligga för länge. Häll marmeladen i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Låt kallna. Förvara marmeladen i kyl.

Vad tyckte du om receptet?