Fikonmarmelad
Koktid:
Aktiv tid c:a 10 minuter
Fikonmarmelad görs av överblivna färska fikon.
Ingredienser
-
8
fikon
- färska
-
0,5 dl
portvin
- rött
-
2
stjärnanis
-
1
lagerblad
-
2 dl
rårössocker
- eller strösocker
Gör så här
-
Klipp bort stjälkarna och skär fikonen i bitar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på portvin. Tillsätt stjärnanis och lagerblad. Koka upp och sjud ca 5 min.
-
Tillsätt sockret och rör om. Koka upp och sjud 5-10 min tills marmeladen börjar bli fast i konsistensen. Tänk på att den tjocknar när den kallnar också.
-
Ta bort stjärnanisen, annars kan marmeladen bli besk om den får ligga för länge. Häll marmeladen i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Låt kallna. Förvara marmeladen i kyl.