Fikon- och valnötsmarmelad med glöggsmak

Fikon- och valnötsmarmelad med glöggsmak är en kryddig marmelad av torkade fikon, som passar extra fint till lagrad cheddar eller blåmögelost. Fikonen mjukas upp i glöggen och får god smak när de får stå och dra.

Fikon- och valnötsmarmelad med glöggsmak
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 10 fikon - torkade
  • 2 dl glögg - vit
  • 50 g valnötter - rostade
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk citron - pressad

Gör så här

  1. Skär av de små hårda skaften på fikonen. Skär fikonen i små bitar. Blanda fikonbitarna med glögg och låt stå till nästa dag. Rosta nötterna i en torr stekpanna.

  2. Lägg fikonen med glöggen i en liten kastrull och tillsätt socker och pressad citron. Sjud marmeladen under lock 5–10 min. Krossa nötterna lätt och blanda ner dem. Häll upp marmeladen i en burk och låt kallna.

Vad tyckte du om receptet?