Recept från Mitt kök
Fetaostpaj med spenat och tomatsallad
Tid i kyl:
Tid i ugn:
Aktiv tid c:a 30 minuter
Recept på fetaostpaj med spenat, servera med tomatsallad.
Ingredienser
Pajdeg
-
2 dl
vetemjöl
-
1 dl
grahamsmjöl
-
1 msk
citrontimjan
- repad
-
125 g
smör
-
2 msk
vatten
Fyllning
-
400 g
spenat
- färsk
-
150 g
fetaost
-
4
ägg
-
3 dl
gräddfil
-
salt
- peppar
-
1 msk
citrontimjan
- repad
-
0,5 tsk
chiliflingor
Tomatsallad
-
250 g
plommontomater
- små, mixade färger
-
2
salladslökar
-
2 msk
basilika
- färsk
-
salt
- peppar
Gör så här
-
Mixa vetemjöl, grahamsmjöl, citrontimjan och smör i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör tills det bildas en degboll. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Täck den med plastfolie. Ställ in formen i kylen minst 30 minuter.
-
Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen vid 225°, 10 minuter. Lägg spenaten i ett durkslag och häll över kokande vatten, så att spenaten slakar. Spola över kallt vatten. Krama ur den förvällda spenaten och fördela i pajskalet.
-
Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen vid 225°, 10 minuter. Lägg spenaten i ett durkslag och häll över kokande vatten, så att spenaten slakar. Spola över kallt vatten. Krama ur den förvällda spenaten och fördela i pajskalet.
-
Vispa samman ägg, gräddfil och repad timjan i en skål. Salta och peppra. Tärna fetaosten och fördela över pajen. Häll äggstanningen över fyllningen och strö över chiliflingorna. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, cirka 30 minuter. Låt pajen svalna något innan serveringen.
-
Dela tomaterna och blanda med skivad salladslök och strimlad basilika. Salta och peppra. Fördela i mitten på pajen vid serveringen.