Fetaostpaj med spenat och tomatsallad

Recept på fetaostpaj med spenat, servera med tomatsallad.

Christina Asplund
Fetaostpaj med spenat och tomatsallad
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

Pajdeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 msk citrontimjan - repad
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 400 g spenat - färsk
  • 150 g fetaost
  • 4 ägg
  • 3 dl gräddfil
  • salt - peppar
  • 1 msk citrontimjan - repad
  • 0,5 tsk chiliflingor

Tomatsallad

  • 250 g plommontomater - små, mixade färger
  • 2 salladslökar
  • 2 msk basilika - färsk
  • salt - peppar

Gör så här

  1. Mixa vetemjöl, grahamsmjöl, citrontimjan och smör i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör tills det bildas en degboll. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Täck den med plastfolie. Ställ in formen i kylen minst 30 minuter.

  2. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen vid 225°, 10 minuter. Lägg spenaten i ett durkslag och häll över kokande vatten, så att spenaten slakar. Spola över kallt vatten. Krama ur den förvällda spenaten och fördela i pajskalet.

  3. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen vid 225°, 10 minuter. Lägg spenaten i ett durkslag och häll över kokande vatten, så att spenaten slakar. Spola över kallt vatten. Krama ur den förvällda spenaten och fördela i pajskalet.

  4. Vispa samman ägg, gräddfil och repad timjan i en skål. Salta och peppra. Tärna fetaosten och fördela över pajen. Häll äggstanningen över fyllningen och strö över chiliflingorna. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, cirka 30 minuter. Låt pajen svalna något innan serveringen.

  5. Dela tomaterna och blanda med skivad salladslök och strimlad basilika. Salta och peppra. Fördela i mitten på pajen vid serveringen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök